Wina ekologiczne kryją w sobie więcej smaków i sposobów produkcji, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać.

Wina ekologiczne kryją w sobie więcej smaków i sposobów produkcji, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Jednak na początek zapraszamy do świata win konwencjonalnych, naturalnych oraz biodynamicznych, czyli ekologicznych.

Wina organiczne

Są produkowane z ograniczonym użyciem środków chemicznych. Oznacza to, że winogrona, które są używane do produkcji tych win są uprawiane w sposób ekologiczny wykluczający stosowanie środków chemicznych. Wobec tego roślin nie chroni się nawozami pochodzenia chemicznego przed szkodnikami. Sposobem na ochronę jest natomiast płodozmian, czyli występowanie naturalnych wrogów owoców – chwastów.

Wina biodynamiczne

Produkcja tych win jest zbliżona do win organicznych, jednak nieco inna. Te wina produkuje się w bardziej restrykcyjny sposób, który całkowicie wyklucza używanie środków chemicznych w jakimkolwiek momencie produkcji. „Dodatki” jakie można stosować to jedynie to, co naturalnie występuje w winnicy. Dodatkową ciekawostką jest to, że w przypadku tej produkcji winiarze biorą pod uwagę fazy księżyca.

Wina naturalne

Unikanie ingerencji w spontaniczne procesy – to podstawowa zasada produkcji win naturalnych. By były one w stu procentach naturalne winiarze nie używają nawet maszyn, jedynie to, co naturalne, czyli siłę ludzkich rąk. Nie kontroluje się temperatury podczas fermentacji oraz eliminuje się całkowicie substancje chemiczne na każdym etapie produkcji.

Wino z ograniczoną emisją CO2

W tym przypadku najważniejsze jest ograniczenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Wobec tego winiarze starają się produkować wina w myśl zasady „Oddaj do atmosfery tyle dwutlenku węgla ile sam zabrałeś go wcześniej”.

Wino ze zrównoważonej produkcji (sustainable agriculture)

Zrównoważona produkcja oznacza połączony sposób uprawy oraz zintegrowaną ochronę roślin wraz z bezpieczeństwem pracowników i różnorodnością szczepów. Do tego dochodzi ograniczona emisja dwutlenku węgla. Proces ten najbardziej ze wszystkich zrównoważa wszystkie procesy zachodzące w winnicy.

Czy wino ekologiczne smakuje inaczej niż wino konwencjonalne?

Jak można łatwo wywnioskować z powyższego tekstu, różnica pomiędzy winem EKO, a konwencjonalnym to sposób produkcji. Nie wpływa on tak charakterystycznie na wino, by móc rzec, że wina ekologiczne są bardziej słodkie lub kwaśne. Wpływa to na smak, jednak nie tak istotnie, by móc je tak odróżnić.

Różnice w smaku szukać można bardziej w szczepach czy miejscach, w których powstało wino. Również rodzaj: czerwone, białe czy różowe. Ma duży wpływ na smak, ponieważ produkując wino naturalnie, wywołujemy inne procesy lub zmienione niż w przypadku wina konwencjonalnego.

Podziel się